Παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κουιλτινγκ

Και ναι! Είναι γεγονός. Ένα όνειρο που γεννήθηκε πριν από 3 χρόνια έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια όλων των μελών του Συλλόγου, που στάθηκαν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή. Ο  Σύλλογός μας είναι πια το 19ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας!!!

Τον Αύγουστο βρέθηκα για δυο μέρες στο Μπέρμινγχαμ, όπου γίνεται η μεγαλύτερη έκθεση για Κουίλτινγκ σε Ευρωπαϊκό έδαφος (The Festival of Quilts). Το ταξίδι αυτό έγινε, προκειμένου να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Είχε έρθει πια η ώρα να γίνουμε κι εμείς μέλος της.

Μπορεί κάποιοι να με έχετε ακούσει να λέω ότι τρία χρόνια πίσω, σε ένα ιδιωτικό μου ταξίδι περιδιαβαίνοντας τους διαδρόμους μπήκα και στο περίπτερο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και, όπως ήταν φυσικό, υπήρχαν σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες εκτός από την Ελλάδα (ανάμεσα στο κείμενο θα βλέπετε φωτογραφίες από το φετινό περίπτερο).

photo 1.jpg

Πόσο άσχημο μου φάνηκε αυτό για τη χώρα μας! Ήμασταν ήδη στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και όλοι μίλαγαν με τα χειρότερα για την Ελλάδα. Σκέφτηκα ότι το να συμμετέχουμε σε κάτι τέτοιο μόνο καλό θα ήταν και για μας και για τη χώρα. Γυρνώντας πίσω λοιπόν έστειλα ένα μήνυμα για να μάθω τι χρειάζεται και μου είπαν ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας Εθνικός Σύλλογος, γιατί μόνο Σύλλογοι είναι μέλη της Ομοσπονδίας.

photo 2.jpg

Η ομάδα στο FB είχε ήδη ξεκινήσει, το Ελληνικό πάπλωμα είχε γίνει και είχαμε αρχίσει να γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Μαζευτήκαμε λοιπόν τότε μια χούφτα ονειροπόλες και αρχίσαμε να συζητάμε για τον Σύλλογο.

photo 3.jpg

Κι έτσι άρχισε αυτός ο αγώνας των 2,5 χρόνων μέχρι λίγο πριν το καλοκαίρι που επιτέλους καταφέραμε και ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες. Και δεν χάσαμε και καθόλου χρόνο, μια και η Ομοσπονδία μας περίμενε ήδη από πέρσι. Υποβάλαμε τα χαρτιά κι εγώ βρέθηκα στο Μπέρμινγχαμ  για να εκπροσωπήσω την Ελλάδα. Την ομιλία μου μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Η αλήθεια είναι ότι η ψηφοφορία δεν κράτησε παρά μερικά δευτερόλεπτα Μέχρι να βγω από την αίθουσα με κάλεσαν να ξαναμπώ και ΝΑΙ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ!!!!! Όλοι εμείς. Οι πρώτες ονειροπόλες, οι επόμενες που μας στήριξαν για έναν χρόνο με τη συνδρομή τους χωρίς ουσιαστικά να έχουν κανένα αντίκρισμα και τέλος όλα τα μέλη που μας πλαισίωσαν στη συνέχεια. Και ναι είμαστε πια ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Παρακάτω βλέπετε και την απαραίτητη γι’ αυτές τις περιπτώσεις «οικογενειακή» φωτογραφία.

photo 4.jpg

Ας εξηγήσουμε όμως τι σημαίνει αυτό:

Πρακτικά σημαίνει κυρίως εκπροσώπηση της χώρας μέσα στα περίπτερα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και κατά δεύτερο λόγο, συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο που γίνεται μια φορά τον χρόνο στο πλαίσιο της έκθεσης και συζητάει αποκλειστικά και μόνο θέματα της έκθεσης.

photo 5

Υπάρχει λοιπόν πρώτα απ’όλα ένα περίπτερο που λέγεται Challenge, δηλαδή πρόκληση. Το θέμα και οι προδιαγραφές είναι συγκεκριμένες. Είναι το περίπτερο που βλέπετε στις φωτογραφίες με τα 16 μικρά κουιλτάκια.

Το θέμα για το 2017 ήταν Εμπνευσμένο από…….

Log Cabin – Latvia, Switzerland, Finland

Drunkard’s Path – Sweden, Hungary, Poland

Flying Geese – Denmark, Germany, UK

Kaleidoscope – Italy, France, Belgium

New York Beauty – Austria, Netherlands, Ireland

Ohio Star – Spain, Iceland, Norway

Η απόδοση όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες μπορεί να είναι από εντελώς παραδοσιακή μέχρι εντελώς ελεύθερη, αρκεί να παραπέμπει στο θέμα.

photo 6

Η κάθε χώρα επιλέγει ανάμεσα στα κουιλτάκια που φτιάχνουν τα μέλη του Συλλόγου που ενδιαφέρονται, 16 κομμάτια (ή όσα επιβάλλουν οι προδιαγραφές). Όπως καταλαβαίνετε, εσωτερικά, αυτό μας βοηθάει σε πολλά πράγματα, προκειμένου να αναπτυχθούμε, αλλά και να κάνουμε και μικρές ή μεγαλύτερες εκθέσεις.

photo 7photo 8photo 9photo 10photo 11

Το δεύτερο περίπτερο λέγεται Diversity, δηλαδή διαφορετικότητα. Πάλι υπάρχουν προδιαγραφές αλλά μόνο ως προς το μέγεθος. Η κάθε χώρα εκπροσωπείται εκεί μόνο από ένα άτομο. Το κουίλτ που εκπροσωπεί τη χώρα επιλέγεται και πάλι εσωτερικά με διαδικασίες που καθορίζει η κάθε χώρα.

photo 12photo 13

Δείτε εδώ από κοντά πόσο διαφορετικά είναι τα κουίλτς μεταξύ τους. Και φυσικά σε αυτό έγκειται και η διαφορετικότητα που θέλει να τονίσει αυτό το περίπτερο.

Και τέλος, υπάρχουν και οι ανταλλαγές μεταξύ χωρών. Φέτος το θέμα ήταν το κλίμα ή το περιβάλλον (συγγνώμη αλλά δεν το θυμάμαι ακριβώς) και αφορούσε εκτός των άλλων και ανταλλαγή υφασμάτων. Τρεις χώρες συμμετείχαν. Η Ολλανδία, η Αγγλία και η Ελβετία. Η κάθε συμμετοχή έστελνε σε κάποια άλλη 3-4 υφάσματα. Το άτομο που παραλάμβανε, προσέθετε τα υφάσματα που ήθελε και έφτιαχνε το κουιλτάκι, ακολουθώντας και πάλι συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όλα τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτή την ανταλλαγή έφτιαξαν ένα κουιλτάκι. Δείτε παρακάτω μερικά ενδεικτικά.

photo 30photo 31photo 32photo 33photo 34

Τώρα λοιπόν που είδατε τι σημαίνει η συμμετοχή της χώρας μας στην Έκθεση, μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα για να μάθετε ποιο είναι το θέμα για το 2018 και πώς θα το οργανώσουμε στην Ελλάδα.

 

11 σκέψεις σχετικά με το “Παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κουιλτινγκ

  1. Ο/Η Ρένα Χριστοδούλου λέει:

    Συγχαρητήρια για την συμμετοχή της Ελλάδας εκεί.
    Χαίρομαι που είμαι κι εγώ στην παρέα αυτή και βλέπω αυτές τις ομορφιές.
    Να είσαι καλά Μάνια μου να ξαναπάς.
    Περιμένω την συνέχεια.
    Φιλάκια πολλά.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε