Μαξιλάρι καρδιά για τις γυναίκες που έχουν χειρουργηθεί με καρκίνο του μαστού

Σας έχω μιλήσει εδώ για την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας μου. Την ημέρα που γύρισα στο σπίτι μετά το χειρουργείο με περίμεναν δυο μαξιλάρια σε σχήμα καρδιάς από τις φίλες παπλωματούδες από την Πολωνία. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο. Έψαξα διαδικτυακά, δοκίμασα να βάλω το ένα κάτω από τη μασχάλη μου και για 15 μέρες το είχα συνέχεια επάνω μου. Θυμάμαι ότι όταν η μητέρα μου και η θεία μου είχαν υποβληθεί σε ανάλογες επεμβάσεις τους έλεγαν για να ανακουφιστούν να τυλίγουν μια πετσέτα και να βάζουν κάτω από τη μασχάλη τους. Τώρα όμως τα μαξιλαράκια καρδιές είναι και βολικά και πιο καλαίσθητα.

Όταν με είδαν με το μαξιλαράκι μου τα μέλη του ΔΣ, με μεγάλο ενθουσιασμό αποφασίσαμε να κάνουμε μάξιλαράκια – καρδιές και να τα δώσουμε για την ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) σε γυναίκες που τα έχουν ανάγκη.

Ήρθαμε σε επαφή με τους ξενώνες που φιλοξενούν χειρουργημένες γυναίκες και είπαμε να ξεκινήσουμε από εκεί. 45 άτομα φιλοξενούνται εκεί κάθε φορά για 1,5 μήνα. Φιλοδοξία μας είναι να μαζέψουμε πολύ περισσότερα κομμάτια και να τα μοιράσουμε και αλλού, όπου μας υποδείξουν οι άνθρωποι που ασχολούνται.

Γι αυτό λοιπόν σας δίνουμε εδώ τον τρόπο κατασκευής του μαξιλαριού. Γίνεται μέσα σε ένα τέταρτο και πιστέψτε με ανακουφίζει όσο δεν βάζει ο νους σας.

Γι αυτό λοιπόν, φτιάξτε κι εσείς το μαξιλάρι ή τα μαξιλάρια σας, προσθέστε την αγάπη σας και

παραδώστε το/τα στον Ελληνικό Σύλλογο Πάτσγουορκ, Ζωοδόχου Πηγής 59 και Δερβενίων το Σάββατο 2 Μαρτίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι (τηλέφωνο 6974152405), ή την Τετάρτη 6 Μαρτίου 5-8 το απόγευμα

ή ελάτε στον Σύλλογο να ράψουμε μαζί την Τετάρτη 6 Μαρτίου 5-8 το απόγευμα.

Εάν θέλετε να τυπώσετε κατευθείαν, εδώ θα βρείτε ένα pdf αρχείο.

Υλικά

  • 2 κομμάτια ύφασμα μεγέθους 45 επί 35 εκ. (το ένα για την μπροστινή πλευρά και το άλλο για την πίσω
  • Γέμισμα για μαξιλάρια ή κούκλες, περίπου 200 γραμμάρια.

Πατρόν

Σε ιδιαίτερο αρχείο εδώ θα βρείτε δυο σελίδες με το πατρόν. Τις τυπώνετε, φροντίζοντας η ένδειξη του εκτυπωτή «Προσαρμογή στη σελίδα» να ΜΗΝ είναι τσεκαρισμένη.

Κόβετε τα δυο πατρόν πάνω στις εξωτερικές γραμμές, όπως βλέπετε παρακάτω.

Βάλτε το ένα κομμάτι χαρτί πάνω στο άλλο, φροντίζοντας να συμπέσουν οι ρόμβοι σε κάθε πλευρά, όπως βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία της διπλανής στήλης. Γαζώστε ή κολλήστε με σελοτέιπ.

Έχετε τώρα το μισό πατρόν της καρδιάς. Παίρνετε τα δυο κομμάτια ύφασμα και τα διπλώνετε στο κέντρο κατά το ύψος τους. Βάζετε στη διπλωμένη μεριά το σημείο που είναι διπλωμένο το ύφασμα. Παρατηρήστε ότι έχετε 4 στρώματα υφάσματος μια και τα δυο κομμάτια είναι διπλωμένα στην κάτω μεριά της φωτογραφίας που βλέπετε παρακάτω.

Παίρνετε ένα μολύβι και κάνετε ένα περίγραμμα περίπου 1 εκ. πιο έξω από το περίγραμμα του χαρτιού.

Αφαιρείτε το πατρόν και κόβετε πάνω στη γραμμή που ζωγραφίσατε.

Ανοίγετε και  έτοιμες οι δυο πλευρές του μαξιλαριού.

Τις βάζετε καλή με καλή και καρφιτσώνετε με μερικές καρφίτσες στο κέντρο. Βάλτε στη μια ίσια πλευρά 2 κάθετες καρφίτσες σε απόσταση 10 εκ. περίπου (στην κάτω δεξιά πλευρά της καρδιάς). Στο σημείο εκείνο θα αφήσουμε άνοιγμα για να γυρίσουμε το μαξιλάρι και να το γεμίσουμε.

Πάμε στη μηχανή και γαζώνουμε γύρω – γύρω με περιθώριο ραφής όσο ένα ποδαράκι. Θυμόμαστε να αφήσουμε ανοιχτό το σημείο ανάμεσα στα βελάκια.

Κάνουμε μερικά κοψίματα με το ψαλίδι στα καμπύλα σημεία, προσέχοντας να μη φτάσουμε μέχρι το γαζί.

Γυρίζουμε από την καλή και γεμίζουμε. Κλείνουμε το άνοιγμα με κρυφοβελονιά. Δηλαδή κάνουμε έναν κόμπο και περνάμε τη βελόνα από μέσα προς τα έξω. Στο σημείο που βγαίνει η κλωστή, περνάμε τη βελόνα ακριβώς απέναντι και τη βγάζουμε λίγο πιο αριστερά.

Στη συνέχεια, στο σημείο που βγαίνει και πάλι η βελόνα μας, την περνάμε ακριβώς απέναντι και τη βγάζουμε λίγο πιο αριστερά.

Και έτοιμο το μαξιλάρι μας

Μάνια Χατζηιωαννίδη για τον Ελληνικό Σύλλογο Πάτσγουορκ

12 σκέψεις σχετικά με το “Μαξιλάρι καρδιά για τις γυναίκες που έχουν χειρουργηθεί με καρκίνο του μαστού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s