ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΣΓΟΥΟΡΚ 2022-2023

Καλησπέρα φίλες και φίλοι,

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με χαρά και προσμονή για νέες δημιουργίες, νέες φιλίες αλλά και παλιές, που περιμένουμε να βρεθούμε πάλι μαζί στην τάξη, να πούμε τα νέα μας και να ράψουμε όμορφα πράγματα. Ο Ελληνικός Σύλλογος Πατσγουορκ διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά διαδικτυακά μαθήματα, έτσι ώστε τα μέλη μας να έχουν πρόσβαση από όπου και αν βρίσκονται.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν και το πρώτο μάθημα προχωρημένων θα γίνει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 10πμ-12μμ.

Το πρώτο μάθημα των αρχαρίων θα γίνει το ίδιο Σάββατο 12 Νοεμβρίου 4μμ-6μμ.

Αυτή την χρονιά στους προχωρημένους θα ράψουμε ένα πάπλωμα με διάφορα σχέδια που εμφανίζονται στην ιστορία του Underground Railroad, μιας διαδρομής που ακολουθούσαν οι σκλάβοι στην Αμερική, περνώντας από διάφορες πολιτείες μέχρι να φτάσουν σε αυτές που μπορούσαν να ζήσουν ελεύθεροι. Τα σχέδια αυτά συμβόλιζαν μια σειρά από ενέργειες που έπρεπε να κάνουν, όπως το να μαζέψουν εργαλεία ή τρόφιμα, να ταξιδέψουν μέσα από ασφαλείς διαδρομές και να ξαποστάσουν σε μέρη όπου ήταν ευπρόσδεκτοι μέχρι τον τελικό τους προορισμό. Περισσότερα θα πούμε στο πρώτο μάθημα και φυσικά θα εξηγούμε κάθε φορά και την σημασία αυτών των σχεδίων, σύμφωνα με την παράδοση.

Στο πρώτο μάθημα δεν χρειάζεται να έχετε εργαλεία ή υλικά. Θα σας δίνουμε οδηγίες για τις ποσότητες των υλικών που θα χρειαστείτε για κάθε σχέδιο καθώς προχωράμε.

Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι το πάπλωμα που θα φτιάξουμε θα έχει αυτήν την μορφή, όπως φαίνεται στο σχέδιο παρακάτω. Για τα χρώματα και τα σχέδια των υφασμάτων προφανώς ο κάθε ένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ότι θέλει.

Για το μάθημα των αρχαρίων επίσης δεν χρειάζεται να έχετε κάτι μαζί σας στο πρώτο μάθημα. Θα κάνουμε εισαγωγή στο πάτσγουορκ, θα μιλήσουμε για τα υφάσματα και τα εργαλεία που χρειαζόμαστε καθώς και διάφορα υλικά που χρησιμοποιούμε για να ολοκληρώσουμε τα έργα μας.

Αν θέλετε να βρεθείτε στην παρέα μας για αυτά τα μαθήματα, το μόνο που χρειάζεστε να κάνετε είναι:

 1. Να δηλώσετε συμμετοχή στα μαθήματα των αρχαρίων ή των προχωρημένων στέλνοντας email στο paplomatoudes@gmail.com με την ένδειξη «Συμμετοχή στα μαθήματα των αρχαρίων» ή «Συμμετοχή στα μαθήματα των προχωρημένων»
 2. Να πληρώσετε την συνδρομή σας για το 2023 (15 ευρώ) μέχρι και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, κατόπιν συνεννόησης με τον ταμία μας Ανάργυρο Βλαχάκη
 3. Να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας το δωρεάν πρόγραμμα ZOOM, το οποίο θα βρείτε στο σύνδεσμο https://zoom.us/download. Στη συνέχεια να κατεβάσετε το ZOOM Client For Meetings. Θα σας στείλουμε ένα email-πρόσκληση το Σάββατο το πρωί για να συνδεθείτε στο μάθημα το απόγευμα.

Θα ήθελα την προσοχή σας στα παρακάτω σημεία:

A. Τα μαθήματα του Συλλόγου θα πραγματοποιούνται κάθε τρεις εβδομάδες, Σάββατο πρωί 10πμ-12μμ για τους προχωρημένους και Σάββατο απόγευμα 4μμ-6μμ για τους αρχάριους (εκτός απροόπτου).

B. Η συνδρομή συμπεριλαμβάνει δωρεάν τα έξι (6) πρώτα μαθήματα για όλους.

Στους προχωρημένους αυτό αντιστοιχεί στα πρώτα έξι (6)σχέδια του παπλώματος. Εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε το πάπλωμα μαζί μας, τα επόμενα έξι μαθήματα θα γίνονται επί πληρωμή 3 ευρώ το μάθημα, ή συνολικά 18 ευρώ, τα οποία μπορείτε να πληρώσετε στον ταμία μας Ανάργυρο Βλαχάκη, κατόπιν συνεννόησης μαζί του και στέλνοντας email ενημερώνοντας ότι θέλετε να συνεχίσετε.

Στους αρχάριους, σε αυτά τα έξι (6) μαθήματα θα έχουμε συμπληρώσει όλη την ύλη για αυτήν την χρονιά, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τα εξής:

 • Εισαγωγή στο πατσγουορκ, παρουσίαση υλικών και εργαλείων που θα χρειαστούμε.
 • Κόβουμε υφάσματα σε λωρίδες και σε τετράγωνα, ενώνουμε τετράγωνα μεταξύ τους, ράβοντας ένα μπλοκ
 • Δημιουργούμε τρίγωνα από μισά τετράγωνα (ΤΜΤ) και ράβουμε ένα μπλοκ
 • Ενώνουμε όλα τα μπλοκ μεταξύ τους σε μια νέα επιφάνεια, στερεώνουμε προσωρινά τις στρώσεις μεταξύ τους και καπιτονάρουμε.
 • Κόβουμε λωρίδες ύφασμα για ρέλι και το χρησιμοποιούμε στο έργο μας.


Μόλις ολοκληρωθεί η λίστα συμμετεχόντων, θα δημιουργήσουμε και μια ομάδα στο facebook για την κάθε τάξη για να λύνουμε απορίες και να μοιραζόμαστε την πρόοδό μας.

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε στην παρέα μας και στα μαθήματά μας.
Καλή αρχή.

Για τον Ελληνικό Σύλλογο Πατσγουορκ

Ελένη Σαραντόγλου

Μέλος ΔΣ – Εκπρόσωπος για τα Διεθνή

5 σκέψεις σχετικά με το “ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΣΓΟΥΟΡΚ 2022-2023

 1. Ο/Η Παναγιώτα Γλέζου λέει:

  Με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω τα μαθήματα για προχωρημένους. Αλλά δεν με εξυπηρετεί η ώρα
  10-12 το Σάββατο. Μήπως θα μπορούσα να τα βλέπω σε βίντεο; Όπως είδα και τα κάποια μαθήματα για τους αρχάριους;
  Ευχαριστώ
  Παναγιώτα Γλέζου

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s