Πεπραγμένα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Συλλόγου Πατσγουορκ

Αγαπητά μας μέλη,

Την Δευτέρα που μας πέρασε, 25 Σεπτεμβρίου 2023 στις 7:00μμ συναντηθήκαμε διαδικτυακά μέσω ΖΟΟΜ και διοργανώσαμε την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Μαζευτήκαμε 24μέλη και είχαμε απαρτία, οπότε η Πρόεδρος Σάντρα Κορωνάκη ξεκίνησε τον απολογισμό του έργου του Συλλόγου των προηγούμενων ετών και τον προγραμματισμό για το 2024. Για όσους δεν κατάφεραν να είναι μαζί μας εκείνο το απόγευμα, σας παραθέτω αυτούσιο τον απολογισμό της Προέδρου.

«Σας καλωσορίζω στην φετινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας η οποία καλύπτει τα έτη 2021 και 2022, τόσο τα παλιά μέλη, όσο και τα καινούρια μέλη μας τα οποία δεν έχουν ξαναβρεθεί σε ΓΣ. Οι παλιοί ξέρετε την ιστορία μας και την πορεία μας, αλλά θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρουσίαση στα καινούρια μας μέλη που με πολλή μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε. 

Το 2015 μια ομάδα ανθρώπων πίστεψε σε ένα τρελό όνειρο και έστησε τον Ελληνικό Σύλλογο Πατσγουορκ, ώστε αυτή η κοινή αγάπη να εξαπλωθεί και να ενώσει όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται κάτω από μία στέγη.  Ένας άλλος σημαντικός λόγος ήταν η δυνατότητα να εκπροσωπηθεί η χώρα μας σε διεθνείς ανάλογες εκθέσεις. Έτσι, το 2017 έγινε δεκτός ως μέλος της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. 

Ο Σύλλογος έχει εκθέσει έργα των μελών του σε διοργανώσεις της Χειροτέχνικα, στο Ιστορικό Υφαντουργείο του Σ.Ε.Ν. στο κέντρο της Αθήνας, στο Παλιό Δημαρχείο της Χαλκίδας, στο μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Αγγελικής Χατζημιχάλη καθώς επίσης και σε εκθεσιακούς χώρους στην Άνδρο και στην Ιεράπετρα. Στις ίδιες εκθέσεις έχουν διοργανωθεί και δωρεάν σεμινάρια για την εκμάθηση της τέχνης αυτής. Ενώ υπήρχαν και πλάνα για εκθέσεις στα Μουσεία της Τράπεζας Πειραιώς, που δυστυχώς σταμάτησε ο κορονοϊός. 

Από το 2018, ο Σύλλογος λαμβάνει μέρος στη μεγαλύτερη σχετική έκθεση που γίνεται σε Ευρωπαϊκό έδαφος, στο Μπέρμινγχαμ, ενώ έχει λάβει μέρος και σε αντίστοιχη έκθεση στην Αλσατία. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, να μπείτε στο site αυτής της έκθεσης (https://www.patchwork-europe.eu) και να περιηγηθείτε. 

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω πως για το επόμενο διάστημα έχουμε προγραμματήσει να φιλοξενήσουμε την έκθεση του Ευρωπαικής Ομοσπονδίας η οποία ήδη ταξιδεύει στις χώρες-μέλη με θέμα “Flower Power” στην οποία έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε πολλοί από εμάς. 

Επίσης, μπορείτε να περιηγηθείτε και το site μας paplomatoudes.gr, όπου καλύπτονται όλα τα σημαντικά γεγονότα. 

Ας μιλήσουμε όμως λίγο για το οικονομικό κομμάτι. 

Η συνδρομή μας εξακολουθεί και είναι 15 ευρώ την χρονιά, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 5 μηνιαία μαθήματα, στα οποία συνήθως ολοκληρώνεται ένα έργο. Από φέτος και στο εξής η συνδρομή θα καλύπτει την χρονική περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου. 

Επίσης, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει επιπλέον μαθήματα από περασμένες χρονιές, τα οποία είναι βιντεοσκοπημένα, έναντι 3 ευρώ το μάθημα ή ακόμα και να «εξαργυρώσει» την συνδρομή του παρακολουθώντας παλαιότερα μαθήματα. 

Στο επόμενο διάστημα θα αναρτηθούν τα διαθέσιμα βιντεοσκοπημένα μαθήματα. 

Τα μαθήματα εξακολουθούν να γίνονται διαδικτυακά μια και έτσι μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει από όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκεται. Επιπλέον μπορούμε και κρατάμε χαμηλή τη συνδρομή μια και δεν έχουμε έξοδα στέγασης. 

Θα ήθελα να σας θυμίσω στους παλιούς και να ενημερώσω τους καινούριους ότι όλη η δουλειά που κάνουμε είναι καθαρά εθελοντική.  Για κάποιους δε, είναι πολλή και δαπανηρή. Παρόλα αυτά, πληρώνουμε κι εμείς κανονικά τη συνδρομή μας κι ας φεύγουν από την προσωπική μας τσέπη επιπλέον χρήματα. Γιαυτό σας παρακαλώ να έχετε υπομονή αν κάτι δεν έγινε απόλυτα σωστά ή στην ώρα του ελάτε κι εσείς κοντά μας να βοηθήσετε. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει απλά ρόλο συντονιστικό. Είμαστε όλοι ισότιμα μέλη του συλλόγου με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Έτσι λοιπόν, περιμένουμε κι εσείς με τη σειρά σας να βοηθήσετε στην λειτουργία του συλλόγου μας με όποιο τρόπο εσείς νομίζετε πως μπορείτε.  

Θα σας διαβάσω τα έσοδα και τα έξοδα του 21 και του 22 

Υπόλοιπο 31/12/20 1.103,44 
Έσοδα 2021 2.310,00 
Έξοδα 2021     386,42 
Υπόλοιπο 31/12/21 3.027,02 
Έσοδα 2022      793,00 
Έξοδα 2022      414,71 
Υπόλοιπο  31/12/22 3.405,31 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ 

Για την φετινή «σχολική χρονιά» έχουμε σκεφτεί να φτιάξουμε ένα πάνελ, το οποίο θα ονομάζεται «Τέσσερεις εποχές» και θα αποτελείται από 4 τετράγωνα στα οποία θα απεικονίζεται ένα σπίτι στις 4 διαφορετικές εποχές του χρόνου. Στο πρώτο μάθημα θα σας δοθεί το  πατρόν του σπιτιού, το οποίο θα είναι φτιαγμένο με την τεχνική του Foundation Paper Piecing (FPP), την οποία και θα διδαχτείτε. Στα υπόλοιπα 4 μαθήματα θα σας δοθούν και διδαχθούν τα επιμέρους στοιχεία του κάθε τετραγώνου ανάλογα με την εποχή.  

ΔΩΡΕΕΣ 

Δεχτήκαμε από την Media Strom μια δωρεά υφασμάτων τα οποία είχαν χρησιμοποιήσει στους εκθεσιακούς τους χώρους και αρκετά από αυτά τα χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε νεσεσέρ, τσάντες και καλύμματα για μαξιλάρια, τα οποία δωρίσαμε στην Πνοή Αγάπης για το πασχαλινό τους μπαζαρ του 2022. Επίσης, δωρίσαμε κάποια από αυτά στη Φλόγα και στην Πνοή για να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους.  

Η μεγαλύτερη όμως δράση μας (στην οποία πηγαίνει και το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων μας για να καλυφθούν τα υλικά που χρειάζονται για να φτιαχτούν) αφορά στα μαξιλαράκια καρδιές που φτιάχνουμε διαρκώς και μοιράζουμε κατά καιρούς στα νοσοκομεία μια και οι ανάγκες είναι μεγάλες.  

50 στον Άγιο Σάββα, 370 στο ΙΑΣΩ, 60 στο ΙΑΣΩ Λάρισσας, 300 στο Άλμα Ζωής, 70 στο Έλενας και πάνω από 20 ιδιωτικά. 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εθελοντές μας για την έμπρακτη υποστήριξή τους σε αυτές μας τις δράσεις. 

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε άλλο ένα ευχάριστο κομμάτι, αυτό των ανταλλαγών. Ανταλλάξαμε υπέροχα mug rugs καθώς επίσης και χριστουγεννιάτικα στολίδια φτιαγμένα με τα χεράκια μας. Φυσικά και για φέτος ετοιμάζουμε μια χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή που μας πρότεινε ένα μέλος μας και για την οποία θα ενημερωθείτε σύντομα.  

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω, πως η επόμενη Γενική Συνέλευση η οποία θα γίνει περίπου στον Φεβρουάριο, θα αφορά στο 2023 και την προκήρυξη των εκλογών μας που γίνονται κάθε 3 χρόνια. Σας προετοιμάζω λοιπόν και σας καλώ να σκεφτείτε την πιθανότητα να υποβάλετε την υποψηφιότητα σας μια και χρειαζόμαστε νέο αίμα με κέφι και ιδέες που θα πάνε ένα βήμα μπροστά τον αγαπημένο μας σύλλογο. «

Αυτά ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου μας Σάντρα Κορωνάκη. Στην συνέχεια η γράφουσα έκανα μια αναφορά στην συμμετοχή του Συλλόγου μας στην έκθεση στο Μπέρμιγχαμ ( σχετικές λεπτομέρειες θα σας αναπτύξω σε τρεις ξεχωριστές αναρτήσεις για να έχουμε την δυνατότητα να δούμε και εικόνες όμορφες).

Όσον αφορά στην Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή που αναφέρθηκε η Σάντρα, να πούμε ότι είναι μια ιδέα την αγαπημένης Αθηνάς Χαρτοφύλακα, την οποία θα σας αναπτύξω στην επόμενη ανάρτηση, για να τρέχει παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις μας.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε κάτι το οποίο είχαμε συζητήσει και στο παρελθόν, και πιστεύω αξίζει να το έχουμε και γραπτά κάπου για να το έχουμε όλοι υπόψιν μας. Κατά καιρούς σκεφτόμαστε νέους τρόπους που θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τον Σύλλογο και το Πατσγουορκ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι να στήσουμε εκθέσεις του Συλλόγου μας σε μερικές πόλεις, με έργα μελών μας, είτε αυτά είναι έργα από προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, είτε μεμονωμένα έργα μελών μας, έτσι ώστε ο κόσμος που θα επισκεφθεί τις εκθέσεις να μάθει τι είναι το Πατσγουορκ και τι δουλειά κάνει ο Σύλλογός μας σε σχέση με αυτό. Γνωρίζω ότι στο παρελθόν κάποιοι-ες από εμάς είχαν δείξει ενδιαφέρον και πρόθεση να ασχοληθούν. Σας καλούμε λοιπόν όλες και όλους να το σκεφτείτε και σε περίπτωση που δείτε ότι υπάρχει μια δυνατότητα, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας στο μειλ μας paplomatoudes@gmail.com, να μας πείτε την σκέψη σας και να μοιραστούμε μερικές ιδέες προς την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι από 1η Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η ετήσια συνδρομή για το 2024, η οποία είναι στα 15 ευρώ και είναι το εισιτήριό μας στις δράσεις του Συλλόγου, όπως είναι η συμμετοχή στα μαθήματα, σε ανταλλαγές ανάμεσα στα μέλη μας, η συμμετοχή στην ετήσια πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας καθώς και η προβολή έργων μας σε παρουσιάσεις του Συλλόγου και διάφορες εκθέσεις. Για οποιαδήποτε πληροφορία και βοήθεια είμαστε στην διάθεσή σας στο μειλ paplomatoudes@gmail.com.

Καλή «σχολική» δημιουργική χρονιά σε όλες και όλους!

Με εκτίμηση,

Ελένη Σαραντόγλου,

Μέλος ΔΣ – Εκπρόσωπος για τα Διεθνή

Η φωτογραφία είναι του Chris Montgomery από το Unsplash

4 σκέψεις σχετικά με το “Πεπραγμένα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Συλλόγου Πατσγουορκ

  1. Ο/Η Charis Koudouni λέει:

    Καλημέρα,
    Μπορείτε να δώσετε περαιτέρω οδηγίες για την οικονομική συνδρομή.
    Υπάρχει κάποια δυνατότητα για τηλεφωνική επικοινωνία γιατί μέσω mail δεν έχω καταφέρει να σας βρω.
    Ετσι δεν έχω λάβει και απάντηση στο παρελθόν για την δήλωση συμμετοχής μου στα μαθήματα ή άλλες δράσης που οργανώνετε.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Χ.Κουδούνη
    6946499385

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε